Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Domstol: Bävern skulle ha fått leva

Bäver som simmar.
Bävern på bilden är inte den som dödades. Foto: Shutterstock

Få har väl missat nyheten om bävern i Västra Götaland som bet en simmare, och därmed dömdes till döden. Skyddsjakt beslutades av Länsstyrelsen och bävern sköts, trots risker för bäverns ungar. Nu har förvaltningsdomstolen bedömt att beslutet om skyddsjakt var felaktigt, och att bävern egentligen skulle ha fått leva.

I början på juli blev en 18-årig kvinna biten i benet av en bäver när hon var ute och simmade. Länsstyrelsen agerade direkt efter att badplatsen ansökt om skyddsjakt. Den specifika bävern skulle få skjutas, trots risker för överlevnad hos ungarna som bävern hade och försvarade. 

Djurens Rätt skapade en namninsamling som inom kort fick ändra fokus. Bävern dödades tidigt under skyddsjakten och inget kunde längre göras för att rädda just den individen. 

Fokus är nu på att uppmärksamma frågan för att sådant här inte ska få hända igen. Bävern ska inte ha dött förgäves. Vi välkomnar beslutet från förvaltningsdomstolen och uppmanar länsstyrelserna att vara försiktiga i beslut om skyddsjakt i framtiden. Vi måste lära oss leva med de vilda djuren, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Nästan 10 000 personer skrev under namninsamlingen för att låta bävrar leva.

Förvaltningsdomstolen prövade Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt under veckan, efter att en miljöorganisation överklagat det. Den slutliga bedömningen blev tydlig – en bäver som bits vid ett tillfälle kan räknas som en engångshändelse och ska inte få skjutas. Särskilt inte när de har ungar. 

Beslutet är mycket likt det som hände i Malmö under 2019. En svan dödades i skyddsjakt efter att han försvarat sitt bo och partner nära en båtplats. Förvaltningsdomstolen dömde beslutet om skyddsjakt som felaktigt i efterhand.

Djurens Rätt har tidigare kritiserat lagstiftningen kring skyddsjakt.

Låt bävrar leva! Vi måste lära oss leva med de vilda djuren och använda förebyggande åtgärder istället för att undvika konflikter. Håller du med?

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

12 augusti 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem