Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Positivt besked: Slut på troféjakt på inburade lejon i Sydafrika

Foto: Pippa Hankinson

Det ska inte längre vara tillåtet att föda upp lejon för att låta dem skjutas i inhägnade områden i Sydafrika, det har landets miljöminister meddelat. För fyra år sedan var Djurens Rätt med och lyfte problematiken med så kallade "canned hunting" av lejon i just Sydafrika.

I februari 2017 stod Djurens Rätt bakom att lyfta frågan om troféjakten av vilda djur i Sydafrika. Det gjordes genom ett seminarium i riksdagen om troféjakt, två visningar av dokumentären Blood Lions i Stockholm och ett möte med researrangörer. Inbjuden gäst var den sydafrikanska journalisten Ian Michler och deltog i riksdagen gjorde riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M), Carl Schlyter (MP) och Jens Holm (V).

Ian Michler tillsammans med riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Carl Schlyter (MP)

De vanligaste argumenten för troféjakt är att den skulle skydda vilda djurpopulationer, att jakten har betydelse för den fattiga lokalbefolkningen och den nationella ekonomin, samt att den minskar illegal jakt. Dokumentären Blood Lions visar att dessa argument varken är hållbara eller sanningsenliga.

Troféjakt är den vanligaste jaktformen i Sydafrika - 99 % av jägarna är utlänningar. De jägarna inte alltid vet är att de i de flesta fall skjuter djur som avlats och fötts upp just för det här syftet – så kallad "canned hunting", djur som föds upp i fångenskap. Först sövs lejonet och transporteras till ett inhägnat område, en jaktpark. När lejonet vaknar lockar man fram det genom att lägga ut mat. Då skjuter jägaren djuret.

– Vi vill inte ha någon uppfödning, jakt, klappande (av lejonungar) eller annat bruk av lejon i fångenskap, säger nu Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy.

Beslutet kom sedan en panel utsedd av regeringen undersökt villkoren för inhägnad jakt och uppfödning i Sydafrika. Mellan 8 000 och 12 000 lejon beräknas födas upp i fångenskap i Sydafrika i dag. Detta att jämföra med de cirka 3 500 lejon som lever fritt i landet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

3 maj 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem