Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Storbritannien stoppar handeln med hajfenor

Foto: Shutterstock

Storbritannien blir det första landet i Europa som förbjuder den dödliga handeln med hajfenor. Varje år utsätts miljoner hajar för att deras fenor skärs av. Ofta dumpas hajen därefter i havet där de sjunker till botten och dör.

Hajfenor är en nyckelingrediens i hajfenssoppa, en traditionellt exklusiv rätt som säljs på restauranger runt om i världen. Hajarna fångas in ute till havs och omedelbart efter att hajen fångats skärs fenorna bort och kroppen kastas tillbaka i havet. Under denna stympning är hajen vanligtvis helt medveten. Efter ingreppet kan de inte längre simma och sjunker därför havsbotten där de blöder ihjäl eller kvävs till döds.

Sedan 2003 finns det en EU-förordning om hajfening som förbjuder att hajarnas fenor tas tillvara om resten av kropparna dumpas. Kroppen måste därmed tas ombord och hajen dödas. Förordningen har dock flera kryphål och det finns avsevärda brister i efterlevnaden.

Som första land i Europa introducerar nu Storbritannien ett förbud mot handeln med hajfenor, det har landets regering meddelat. Lagstiftningen, som ska träda i kraft under slutet av 2021, stoppar både import och export av produkter gjorda av hajfenor.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

2 september 2021

haj

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem