Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Sveriges största äggfabrik sprider salmonella – 165 000 hönor avlivas

Höns som är frigående inomhus. Foto: Shutterstock

Larm om salmonella-smitta i svenska ägg har gjort att flera livsmedelskedjor återkallat ägg. Äggen kommer från Sveriges största äggfabrik och har hunnit spridas till stora delar av Sverige. Smittan gör inte hönorna sjuka, men när den hittas massavlivas de för att säkerställa människors säkerhet. Djurens Rätt menar att sådana här djurfabriker behöver monteras ned, då det inte är första gången det här händer.

Sveriges största äggfabrik ligger i Mönsterås och har upp emot två miljoner hönor samtidigt i flera olika byggnader. Larm om salmonella från en av anläggningarna skedde efter rutinkontroll, och gjorde att flera livsmedelskedjor återkallade äggen. Hönorna som lagt äggen massavlivas, vilket är den huvudsakliga anledningen till att salmonella är ovanligt i Sverige. Ungefär 165 000 hönor är drabbade enligt Dagens Nyheter.

– Det är inte första gången den här äggfabriken råkat ut för storskalig smitta med massavlivning av hundratusentals hönor som följd. Såhär får det inte fortsätta, de ohållbara djurfabrikerna måste monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Samma äggfabrik råkade ut för fågelinfluensa under 2021 och stod för merparten av de hönor som avlivades i utbrott det året, över en miljon. Veckans händelse med salmonella tyder på att det inte skett tillräckliga förebyggande åtgärder och lärdomar efter det, och att äggfabrikerna är för storskaliga i Sverige. 

Läs Djurens Rätts rapport med förslag för att hindra smittrisker i Sveriges djurfabriker. 

Stöd Djurens Rätts arbete – för en framtid utan djurfabriker.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

4 januari 2023

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem