Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Tusentals delfiner dödades under jakt på Färöarna

Foto: Sea Shepherd

Under helgen dödades mer än 1 400 delfiner i en jakt på Färöarna. Upprördheten det har orsakat är högst förståelig.

Den traditionella jakten, grindadrap, på Färöarna har dragit igång för året. I jakten drivs delfinerna in i en fjord och när de kommer till grunt vatten så dödas de.

Helgens jakt var dock ovanligt omfattande i antalet djur som dödades och gick för långt, det säger ordförande för Färöarnas valjägarförening Olavur Sjurdarberg till BBC.

– Det var ett stort misstag. Någon borde ha vetat bättre. De flesta är chockade över vad som hände.

Foto Sea Sheperd

Enligt organisationen Sea Shepherd dödades hela 1 428 delfiner av arten vitsiding i jakten, som de menar bröt mot reglerna för hur jakten får gå till på flera områden. Exempelvis hade flera delfiner sår på kroppen som tyder på att de har blivit överkörda av motorbåtar.

Foto: Sea Shepherd

I EU vore jakten olaglig enligt ett direktiv från 1992, och båda EU-kommissionen och parlament har uttryckt kritik mot den. Men då Färöarna inte räknas som en del i EU som gäller inte detta regelverk där.

Valar skyddas också, till viss del, av jakt via den Internationella valfångstkommissionens regelverk. Tyvärr ingår inte grindvalar bland de valar som skyddas.

Det här kan du göra

  • Gör din röst hörd - sprid informationen via insändare, sociala medier etc. så att fler får veta. Här kan du dela Djurens Rätts inlägg på Facebook och på Instagram.
  • Skicka ett mail till Färöarnas premiärminister Bárður Nielsen och utrycka ditt missnöje. Skriv till info@tinganes.fo.

Uppdatering 16 september

I en uppdatering på den färöiska regeringens officiella webbplats skriver premiärminister Bárður Nielsen nu att jakten ska ses över. På webbplatsen går det att läsa: "Although these hunts are considered sustainable, we will be looking closely at the dolphin hunts, and what part they should play in Faroese society. The government has decided to start an evaluation of the regulations on the catching of Atlantic white-sided dolphins."

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

15 september 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem