Så hjälper du familjedjuren på nyårsafton

Så länge fyrverkerier fortfarande används så måste vi som lever med djur fortfarande anpassa oss efter det. Förebyggande träning och mörklagda rum kan vara till stor hjälp. Här har vi samlat fler tips och råd för familjedjuren inför nyårsafton.
Tre konkreta tips för att skapa en tryggare nyårsafton
- När det smäller utomhus är det viktigt att djuren har en trygg plats, gärna ljuddämpad och mörklagd. Förbered ett rum genom att skapa ett mysigt krypin i ett lämpligt rum utan fönster, eller ljus- och ljudisolera med hjälp av tjocka gardiner. Se till att varje individ har sin bädd eller en annan trygg plats de brukar vila på. En radio i rummet kan distrahera. Om du ska flytta djuren bör du vänja dem vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton. Låt dem till exempel vila i rummet med något gott att äta.
- Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men se till att hålla den kopplad under dagarna kring nyår. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden av någon anledning skulle komma lös och rymma på grund av plötsliga smällar. Ta aldrig med hundar ut runt tolvslaget. Katter bör inte vara utomhus själva under nyårsafton. Även om kommunen har en anvisad tid för fyrverkerier, finns alltid en risk att människor bryter mot det
- Under själva tolvslaget höjer du volymen på musiken för att maskera ljuden från fyrverkerierna. Sätt dig bredvid djuret, klappa och prata lugnande med den om den tycker om det. Att vara ensam och rädd är nämligen ingen bra kombination.
Om exempelvis din hund är mycket rädd, kan det vara värt att ta in på ett hundvänligt hotell där fyrverkerier inte får smällas i närheten.
Lämna aldrig djuren ensamma under nyår
Om det är möjligt så är det mycket viktigt att undvika att utsätta djur för sådant de är rädda för. Rädsla för smällare och skott blir inte bättre när du utsätter dem för det (om du inte gjort det i kontrollerade former med hjälp av ljudinspelningar på låg nivå med belöningar under flera månader inför nyår). Att utsättas för rädsla kan istället ha en tendens att öka rädslan på sikt och de kan bli rädda för liknande ljud och situationer. Det är inte ovanligt att djur som reagerar på fyrverkerier också blir rädda för åska, dörrar som smäller och så vidare.
Lämna aldrig djur ensamma på nyårsaftonen. Om dina familjedjur blir rädda ska du finnas till hands för dem, du är dess trygghet i livet. Stötta dem med mjuk beröring eller distrahera med något gott som tar lång tid att äta eller slicka i sig. Du riskerar inte att belöna rädslan. Om du däremot själv är rädd för smällarna känner djuren ofta av det, så då kan det vara bra att be någon annan ta ansvar för djurens trygghet.
Försök agera som vanligt och om du har en eller flera hundar – låt dem gärna hålla på med sådana övningar de kan och tycker är roliga, både under dagen men också när det smäller som mest. Släng till exempel ut gott godis i rummen och låt dem söka. Det är lugnande i sig att äta och tugga men det ska vara något hunden tycker är riktigt gott.
Du kan också pröva med öronproppar av fetvadd eller lätt fuktad bomull som försiktigt förs ner i hörselgången för att dämpa ljud, men det bör du ha vant djuret vid tidigare.
Lugnande hjälpmedel
Det finns lugnande hjälpmedel som syntetiskt framställda feromoner som kan hjälpa din hund eller katt. Feromoner är artspecifika, men vissa individer verkar inte påverkas alls av det. De finns i halsband, spray och doftspridare som ansluts till eluttag. Adaptil för hund och Feliway för katt.
“Bodywrap” och “thundershirt” som ger ett mjukt, konstant tryck kan annars också ha en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade. “Bodywrap” är en särskild lindning runt hunden som ger ett tryck, medan “thundershirt” är en typ av väst som du sätter på hunden. Båda ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och sägs ha en lugnande effekt.
Vissa av dessa kan kombineras. Men om du har djur med stora problem så kan även veterinär skriva ut läkemedelsklassade lugnande medel.
Om familjedjuret hamnar i chock
Råkar ditt familjedjur i akut chocktillstånd, och du ser att slemhinnorna i munnen är vita, ta omedelbart kontakt med en veterinär. Titta redan i förväg vilka djursjukhus i din närhet som har jouröppet.