Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Mer växtbaserad mat i skola och förskola

Att öka andelen växtbaserad kost i kommunala verksamheter är ett effektivt verktyg för att minska klimatavtrycket. Det kan höja kvaliteten på maten utan att öka kostnaderna och skapa utrymme i budget för exempelvis mer ekologiska livsmedel. Ytterligare en vinst är att barn och elever får i sig mer frukt och grönt – i dagsläget äter de i snitt bara hälften av den rekommenderade mängden. Här har Djurens Rätt samlat tips och inspiration för att klara omställningen och samtidigt få nöjda matgäster och minimalt med svinn.

En framgångssaga för grönare skolmat är ett gemensamt projekt i kommunen; den skrivs inte enbart i skolrestaurangen. Omställningen behöver ha bred förankring och ses som en viktig åtgärd i kommunens hållbarhetsarbete.  Politiker, skolledning och pedagoger behöver stötta, och matens betydelse för en hållbar framtid behöver vara en självklar del i undervisningen. 

Resurser som hjälper er på vägen

Djurens Rätts faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur? undersöker vanliga utmaningar kommuner stöter på och listar tips på hur det går att lyckas i utvecklingsarbetet med den växtbaserade maten. I samband med att rapporten släpptes anordnade Djurens Rätt ett webbinarium där några av landets experter diskuterade dessa frågor, se webbinariet här.

Kokboken Vegolyftet för storkök och skola innehåller teori, inspiration, näringslära samt 70 veganska och glutenfria näringsberäknade recept, beräknade för 100 personer. Bokens författare Magnus Naess, en av Sveriges mest erfarna kockar med inriktning på växtbaserat för storkök, håller också kurser.

Onlineutbildningar inom hållbar gastronomi riktade till offentliga kök tillhandahålls bland annat av Eat Green Academy.

Hitta växtbaserat hos grossister

Djurens Rätt har sammanställt en lista över varumärken och grossister som erbjuder växtbaserade protein- och mejeriprodukter för restaurang och storkök. Klicka här för att läsa och ladda ner sammanställningen (pdf, öppnas i ny flik).

Inspiration

Diet for a Green Planet är Södertälje kommuns måltidskoncept för hållbar och hälsosam mat. Utöver att fungera som inspirationskälla har sidan också en vetenskapligt underbyggd faktadel. 

Älvkullegymnasiet i Karlstad kommun har varit en inspirationskälla för många. De lanserade tidigt framgångskoncept ”Green room” där det växtbaserade fått en framträdande roll i en trevlig miljö vilket resulterat i att fler och fler elever vågat testa nytt och väljer att äta en vegetarisk lunch.

Att elever och vårdnadshavare är positivt inställda till den nya maten anges av de svarande i Djurvänlig kommun som den viktigaste faktorn för att lyckas med satsningar på mer växtbaserad mat i skolan. Inom det pågående projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider” som samordnas av Livsmedelsverket har elevdelaktighet och elevinvolvering i beslut kring skolmåltiderna identifierats som en mycket viktig framgångsfaktor. Munkedals kommun har exempelvis testat att engagera frivilliga elever från årskurs 8 som måltidsinfluencers eller "foodfluencers". De hjälper till att implementera hållbara goda och näringsriktiga maträtter och tillbehör, samt inspirerar sina klasskompisar till att prova nya råvaror och äta mer hållbar mat. Nyheter och resultat från Livsmedelsverkets projekt publiceras löpande på Måltidsbloggen.

Kocken Sofia Good, som lagat många portioner grönt i Nackas förskola och skola, vill slå ett slag för att satsa på riktigt bra produkter och presentation. Följ Sofia Good på Instagram för mer inspiration! Sofias bästa tips:

Produkttips:

  • Att använda halvfabrikat kan vara ett sätt att skapa tidsmässig utrymme för annat, som såser, tillbehör och presentation
  • Vegoprodukter krymper inte på samma sätt vid tillagning som kött, eftersom de innehåller mindre vatten. Detta är bra att ha i åtanke när du jämför priser
  • Företag som säljer vegoprodukterna tillhandahåller ofta gratisprover och workshops för potentiella kunder. På så vis kan du ta reda på vilka produkter du gillar att jobba med

 Presentation:

  • Tänk på att se till att de växtbaserade rätterna mättar ordentligt
  • Låt det växtbaserade vara stjärnan på menyn, den rätten som gästen känner igen och verkligen vill äta istället för det  "konventionella", lite nudging i rätt riktning
  • Allt med bröd till går hem, tänk rätter med tortillabröd, pitabröd eller libabröd. Barn älskar det och det fungerar som en brygga mellan invanda och nya smaker

White Guide Junior utser varje år vinnarna i flera kategorier som lyfter hållbar växtbaserad mat i förskola och skola, och ett tips är att söka upp nominerade och vinnare på sociala medier för inspiration.

Informationskällor gällande näring och hälsa

Det förekommer en hel del missinformation gällande näringsinnehållet i växtbaserad mat, och det är inte ovanligt att föräldrar uttrycker oro kring detta. Här finns några informationskällor som reder ut begreppen:

Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Information om vegetarisk och vegansk mat på sidan 24.

Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan. Information om vegetarisk och vegansk mat på sidan 22. 

Kostnadsfri webbutbildning: Vegankost för barn. Producerad av primärvårdens dietistenhet i Västra Götalandsregionen. Målgruppen utöver vårdnadshavare är vårdpersonal, exempelvis skolhälsopersonal, som möter familjer i sin vardag. 

Livsmedelsverkets kostråd Vegansk mat till barn.

Kopplingar till globala målen

Något av det enklaste kommuner kan göra för att jobba med de globala målen är att välja att servera mer växtbaserat. Genom detta kan kommunerna:

  • Minska klimatavtryck markant, ett konkret sätt att arbeta med mål 13 “Bekämpa klimatförändringarna”
  • Bidra till mål 2 “Ingen hunger” då minskad animaliekonsumtion frigör stora mängder från foderproduktionen till djuren som istället skulle kunna mätta fler människor.
  • Bidra till mål 3 “God hälsa” då djurindustrin idag är en av riskerna för framtida pandemier. Antibiotikaanvändning i djurindustrin globalt är även en stor risk för antibiotikaresistens, ett av de största hoten mot den globala folkhälsan.

Minskad klimatpåverkan och djurvälfärd går ofta hand i hand eftersom växtbaserade alternativ genererar en mindre mängd växthusgasutsläpp. Att äta kycklingkött ses ibland som ett miljövänligare alternativ till annat kött. Djurens Rätt avråder kommuner från servering av kycklingkött på grund av de allvarliga djurskyddsproblem som kycklingproduktionen medför. Miljövinsterna med att satsa på växtbaserat framför kycklingkött är därtill långt större.

Vilka olika åtgärder för ökad andel växtbaserat undersöks i Djurvänlig kommun?

Undersökningen täcker en rad olika åtgärder för minskad servering av animalier till fördel för växtbaserat. Detta för att ge en så komplett och rättvis bild som möjligt. Via länkarna finns statistik över hur vanlig åtgärden är. 

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem